5x leuke thema’s voor fotografie basisschool


Kinderen fotograferen op een basisschool is een kunst op zich. Kinderen hebben vaak een korte aandachtsspanne en gaan misschien ook niet zo graag op de foto. Ze worden snel afgeleid door hun vriendjes en vriendinnetjes die rondrennen en overal aan het spelen zijn.

Een goede manier om kinderen enthousiast te maken voor de foto’s is om een thema te kiezen. Met dit thema kunnen ze zich ook bezig houden als ze bijvoorbeeld nog even moeten wachten om op de foto te mogen. Wij geven graag een aantal tips over mogelijke thema’s die je kunt toepassen. 

1. Superhelden

Een thema waar kinderen altijd blij van worden zijn superhelden. Ieder kind heeft eigenlijk wel een superheld en daar houden ze zich ook graag mee bezig. Je kunt er voor kiezen om de kinderen zich te laten verkleden als hun favoriete superheld om zo op de foto te gaan. Als de kinderen moeten wachten om op de foto te gaan kunnen ze bijvoorbeeld hun superheld tekenen of knutselen. Op deze manier vermaken ze zich prima.

2. Dieren

Bijna alle kinderen houden van dieren. Ze hebben allemaal wel een lievelingsdier en ook vaak wel een aantal knuffels van dieren waar ze mee slapen. Met dit thema kunnen ze dan ook urenlang vermaakt worden. Je krijgt gegarandeerd vrolijke foto’s wanneer kinderen zich mogen verkleden als hun lievelingsdier! Plezier levert de grootste glimlach op. 

superheld schoolfoto

3. Vakantie

Een ander thema wat ervoor zorgt dat kinderen vrolijk zijn is natuurlijk vakantie! Welk kind houdt er nou niet van om op vakantie te gaan? Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het decor aankleedt met een doek van een blauwe zee met een wit strand. Misschien kun je zelfs wel zorgen voor een ondergrond van zand. Als aankleding kun je diverse stranddieren als knuffel meenemen. Denk hierbij aan haaien of andere vissen, schildpadden of bijvoorbeeld flamingo’s. Het wordt gegarandeerd een gezellige middag en de foto’s zijn heel vrolijk. 

4. Sprookjes

Ieder kind heeft wel een favoriet sprookje. Het verhaal wat vaker door de ouders voorgelezen wordt. Het is voor kinderen altijd leuk wanneer ze verkleed naar school mogen komen. Kinderen voelen zich in deze outfit goed en vinden het leuk om zo op de foto te mogen. De achtergrond kan per persoon verschillen zodat ook die op het thema is afgestemd. Als je het sprookjesthema volledig wil volgen kun je misschien wel een minisprookjesbos nabootsen als decor! 

5. Optische illusie

Als het thema iets unieker mag en de foto’s minder serieus, kan een serie aan optische illusies ook erg leuk zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat je met kleine attributen een geforceerd perspectief kunt neerzetten. Vooral kinderen in de hogere groepen vinden het leuk hierover mee te denken en misschien zelf met ideeën te komen.