Vijf dingen die een professionele schoolfotograaf onderscheidt van amateurs


Een eerste gedachte bij veel mensen is dat iedereen foto’s zou kunnen maken. Dat klopt in zeker zin ook wel. Maar bij het maken van professionele foto’s komt veel meer kijken. Welk doel heb je bijvoorbeeld met de foto’s? Wil je ze op groot formaat gaan uitprinten of zelfs op ander materiaal?

Professionele schoolfotograaf

Denk daarbij aan glas of canvas. Het aanleveren van de foto’s voor dit soort producten moet vaak op een specifiek formaat wat groot genoeg is om te gebruiken voor drukwerk. Als een schoolfotograaf de foto’s heeft aangeleverd hebben ouders hier vaak mooie plannen mee.

Dit is slechts één van de zaken waar een professionele fotograaf verstand van heeft en waar ze rekening mee houden. Maar wat onderscheidt een professionele fotograaf nog meer van een amateur?

1. Bijkomende kwaliteiten van een professional

Er is niets mis met een amateur fotograaf. Het kan een hobby van iemand zijn of wellicht hebben ze er ook wel echt oog voor. Echter, is het zo dat een professioneel fotograaf niet alleen foto’s maakt.

Er komen meer werkzaamheden bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden van een dag waarop de schoolfotografie plaatsvindt. Is er een doek nodig voor de achtergrond? Welk licht zou gebruikt moeten worden om de beste foto te krijgen?

Welke kleding kunnen de kinderen het beste dragen en wat absoluut niet? Het zijn slechts enkele voorbeelden van zaken waar een professioneel schoolfotograaf veel van weet. 

professionele schoolfotograaf

2. Beschikbaar materiaal

Een professionele fotograaf heeft alles zelf bij zich. Denk daarbij aan eventuele attributen, kledingstukken als een shoot in een bepaalde stijl gedaan wordt, verlichting en de camera zelf natuurlijk.

Een schoolfotograaf brengt misschien wel attributen mee om de kinderen af te leiden of juist te laten lachen op een foto. 

3. Professionele nabewerking

Een professionele fotograaf heeft naast fotograferen ook verstand van het bewerken van foto’s. Dit geeft heel veel mogelijkheden. Als er bijvoorbeeld oneffenheden te zien zijn op de foto zijn die vaak weg te poetsen met een bewerkprogramma.

Een amateur fotograaf heeft deze mogelijkheden vaak niet. Voor schoolfotografie is dit eigenlijk onmisbaar. Schoolfoto’s zijn namelijk ontzettend belangrijk en symboliseren de schooltijd in jaren. Deze moeten raak zijn en soms is daar nabewerking voor nodig.

4. Kan met kinderen omgaan

Als je zomaar iemand inhuurt voor het maken van de schoolfoto’s heb je natuurlijk geen idee wat de kwaliteit van de foto’s gaat worden. Een professionele schoolfotograaf kan goed met kinderen omgaan en heeft vaak ook veel geduld.

Dit is iets wat je absoluut nodig hebt op de dag voor de schoolfoto’s. In het slechtste scenario zijn de kinderen niet in hun beste humeur en dan moet je wel echt van goeden huize komen wil je de kinderen nog vrolijk op de foto krijgen. 

5. Technische kwaliteiten

Het is eerder benoemd maar een professionele fotograaf heeft ook technische kwaliteiten. Hiermee bedoelen we dat de fotograaf weet hoe de foto’s aangeleverd moeten worden zodat ouders hier mee kunnen doen wat ze zelf willen.

Als je ze wil uitprinten en in een klein lijstje zou willen doen heb je geen hoge resolutie nodig, maar als je van plan bent een groot canvasdoek te laten drukken dan moet de foto toch bepaalde specificaties hebben. Daar kan een professionele fotograaf voor zorgen.