Wat is de beste kleding voor een schoolfoto?


Iedereen hecht veel waarde aan schoolfoto’s. Zowel de kinderen als de ouders en vaak zelfs de grootouders. Schoolfoto’s staan bij veel mensen in de woonkamer of hebben een andere prominente plek in het huis. Het is dus belangrijk dat de foto’s goed zijn en dat iedereen hier tevreden over is.

Naast het feit dat ze mooi staan in huis zijn schoolfoto’s ook een goede leidraad van de tijdlijn en groei die kinderen doormaken in hun schooltijd. Het is verstandig om goed na te denken over de kleding op deze foto. Het is bijvoorbeeld goed om deze tijdloos te houden, zodat de foto’s jaren later ook nog steeds leuk zijn om naar te kijken. 

Wat is de beste kleding voor een schoolfoto?

Comfortabele kleding

Hiermee bedoelen we niet dat je je kinderen een trainingspak aan moet trekken voor de schoolfoto. Wanneer je ervoor zorgt dat jouw kinderen kleding aan hebben waarin ze zich prettig voelen zul je de beste foto’s krijgen.

Als kinderen kleding aantrekken die niet helemaal lekker zit zul je dit direct zien in een bepaalde ongemakkelijkheid die dat met zich meebrengt. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil bereiken. Dus kies niet voor het setje dat jij zelf het mooist vindt, maar kies voor de kleding waar jouw kind zich het meest natuurlijk in voelt. 

Wat is de beste kleding voor een schoolfoto

Neutrale kleuren zonder print

Dit spreekt misschien voor zich maar het is wel belangrijk om nog eens te noemen. Vaak dragen kinderen natuurlijk felle kleuren en misschien ook wel met drukke prints. Fluorescerende kleuren, veel kleine stippen, sterren of strepen en andere vormen kunnen op een foto zorgen voor vreemde effecten. Dit is niet altijd de geschikte kleding voor op een schoolfoto. Het beste zou zijn om kleding te kiezen met sprekende, neutrale en effen kleuren.

Donkerblauw, groen, roze, pastelkleuren of iets na spijkerstof zijn het meest geschikt, wit en zwart daarentegen niet. Maar het allerbelangrijkste advies blijft hierbij wel: zorg ervoor dat jouw kind zich prettig voelt in de kleding die hij of zij aan heeft.

Hou ook rekening met de broek en schoenen

Wat vaak vergeten wordt is dat tijdens de dag voor de schoolfoto’s ook een totaalfoto gemaakt. Dit wil zeggen dat niet alleen het bovenste kledingstuk op de foto komt waarbij de foto de focus op het gezicht heeft. Op andere foto’s kunnen ook broeken en schoenen staan.

Zorg er dus voor dat de hele outfit van jouw kind bij elkaar past. Anders kan dat er nog vreemd uit komen te zien op een totaalplaatje. Als je een unieke touch wil toevoegen aan de foto kan dat prima met de schoenen. Een glitter bijvoorbeeld kan prima in de schoenen terugkomen, in tegenstelling tot de kleding. 

Gebruik details

Wat ook een leuke toevoeging kan zijn is bijvoorbeeld een detail in het haar of in de vorm van een vest of jas. Bij meiden kun je dan denken aan een haarband of bijvoorbeeld een clip met een bloem erop.

Voor jongens kun je denken aan een stoere spijkerjas of een mooi vest over een T-shirt heen. Dit geeft meer diepgang in de foto en geeft je de kans om toch een persoonlijke noot toe te voegen aan de outfit zonder gek te doen met kleuren of patronen.