Wat kost een schoolfotograaf


Het maken van de schoolfoto is voor zowel kind als ouder een bijzonder moment. Maar niet alleen de dag waarop de foto is gemaakt zal een herinnering worden. Een goede schoolfoto is namelijk een mooie blijvende herinnering voor later. Het is daarom belangrijk dat de school een goede keuze maakt met betrekking tot de schoolfotograaf.

De foto’s moeten immers professioneel en van hoge kwaliteit zijn, maar de gezichtjes van de kinderen moeten zeker ook ontspannen ogen. Ook de kosten van een schoolfotograaf zijn belangrijk. Voor sommige gezinnen, vooral waar ze meerdere kinderen hebben, kunnen de schoolfoto’s een grote kostenpost zijn.

In dit blog leggen wij graag uit wat de kosten zijn van een schoolfotograaf en waar je op moet letten bij het kiezen van een schoolfotograaf.

bestellen van schoolfoto's

Waar moet je op letten bij het kiezen van een schoolfotograaf?

Fotografie is natuurlijk een vak apart, maar het fotograferen van kinderen brengt nog een extra dimensie met zich mee. Kinderen kunnen zich soms lastig concentreren of vinden het spannend om op de foto te mogen. Als de fotograaf geen ervaring heeft met het fotograferen van kinderen, kan deze klus veel meer tijd in beslag nemen dan je voor ogen hebt. Ook het resultaat kan dan tegenvallen.

Als de school uiteindelijk de keuze maakt voor een schoolfotograaf, let er dan op dat deze in het bezit is van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit betekent dat de schoolfotograaf gescreend is en dat je met een professionele partij gaat samenwerken.

Wat kost een schoolfotograaf voor de school?

In principe kunnen we hier kort maar krachtig op antwoorden. Er zijn geen kosten verbonden aan een schoolfotograaf voor de school zelf. Tenminste, bij de meeste schoolfotografen. Het is voor de fotograaf ook een goede manier om een groot aantal klanten op één dag vast te leggen.

Vaak worden dan ook extra diensten aangeboden aan de school. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gratis download met alle portret- en groepsfoto’s van de leerlingen voor de schooladministratie, een gratis teamfoto en gratis portretfoto’s van alle teamleden. Een schoolfotograaf kost de school dus niets. 

Wat kost een schoolfotograaf voor de leerlingen?

Een schoolfotograaf wordt door de school ingehuurd, maar de kosten worden in principe gedragen door de ouders van de leerlingen. Alle ouders willen dit bijzondere moment graag vastleggen en ook voor later zijn deze schoolfoto’s een mooie herinnering. Ze krijgen vaak een mooi plekje in huis, in de woonkamer op de schouw bijvoorbeeld!

De kosten van het bestellen van schoolfoto’s is afhankelijk van meerdere factoren. Wil je de foto’s fysiek laten afdrukken zodat je ze in een fotolijstje kunt plaatsen? Of heb je aan digitale bestanden voldoende? Soms heb je zelfs de mogelijkheid om de foto’s op canvas of een poster. Als je meerdere foto’s besteld krijg je ook vaak korting. Dit is handig als een gezin meerdere kinderen heeft.

Vaak liggen de prijzen rond de € 4,00 a € 5,00 per fotovel.